miercuri, august 17, 2011

Marchizul de Sade - Crimele Iubirii

Marchizul de Sade – Crimele Iubirii
Donatien Alphonse François de Sade, este numele faimosului aristocrat francez, un revolutionar si nuvelist. Marchizul de Sade, cum este mai bine cunoscut, fusese încarcerat un total de 32 de ani din viaţa sa pentru nuvelele sale scandaloase pe vremea lui (sec. XVIII – XIX) şi pentru care rămăsese faimos până în prezent. Operele sale tratau subiecte tabu, precum adulterul, violul, criminalitatea şi sadomasochismul. Filozofia sa bazată pe libertinism, mai ales pe cel sexual i-au adus mai multe acuzaţii, îincarcerări şi chiar şi condamnări la moarte. Un citat scurt din “Eugenie de Franval” ne prezintă pe scurt, oarecum modul lui de a gândi: Pentru a lumina omenirea şi de a îmbunătăţi morala este singura lecţie pe care le oferim în această poveste. În citirea ei, să descopere lumea, cât de mare este pericolul ce paşte pe urmele celor care se vor opri de la nimic pentru a-şi satisface dorinţele.” –Sade a fost întocmai un astfel de om.
Marchizul are însă, şi opere cât de cât mai blânde, precum este şi opera sa “Crimele Iubirii” – cu şcene sângeroase, banditism tente de erotism, ceva mai blânde, conţine trei nuvele moralistice în care este adesea o provocare să-ţi dai seama oare gândurile cui le citeşti, ale personajului sau cele ale autorului?

Vă voi lăsa câte un scurt rezumat ale celor trei nuvele:

Faxelange sau Greşelile Ambiţiei – Dra. de Faxelange, cea mai frumoasă tînără din Paris îşi va face prima şi singura ei mare greşeală la vârsta fragedă de numai 16 ani. Îl va alege drept soţ pe D. baron de Franlo, un domn aparent perfect, cu o avere imensă, foarte bine educat din toate punctele de vedere, reuşind să o cucerească pe tînăra mult prea naivă prin averea sa. Dra. de Faxelange va afla mult prea târziu că perfecţiunea nu există deloc, şi cu atât mai puţin sub chip omenesc, astfel riscând să piardă comoara ce se afla chiar la picioarele ei, încă de mic copil.

Florville şi Courval sau Predestinarea: O poveste despre trecutul unui bărbat care se-ntoarece împotriva sa, aruncând lumină asupra celor mai crunte adevăruri ale vieţii sale; o poveste incestuasă despre o tînără pe nume Florville, viaţa căreia părând a fi una blestemată, bazate pe abandon şi sprijin, marcate de virtute şi desigur, de vicii, greutatea cărora îi vor aduce sfâşitul într-un final.

Dorgeville sau Ucigaş prin Virtute: Este povestea care demonstrează perfect cum bunătatea, generozitatea şi altruismul pot deveni cu uşurinţă punctele cele mai slabe ale omului, şi cu cât le vei fi însuşit mai mult, cu atât devii mai orb prin naivitate şi prin urmare, cu atât mai vulnerabil. Este lecţia pe care Dorgeville o va învăţa pe propria-i piele. 

Doresc să îi mulţumesc cuiva drag mie, şi anume lui Xaara, pentru că mi-ai dăruit această carte, şi astfel mi-ai oferit şansa de a citi în sfârşit, ceva scris de Marchizul de Sade.
 

3 comentarii:

 1. Acum ca ai terminat de citit, o sa iti fur si eu cartea sa o citesc :P Imi place Marchizul de Sade, tin minte cand ma duceam la biblioteca judeteana, era cel mai citit autor. Mereu vedeam cate o adolescenta cu Sade in mana, chicotind de dupa coperti, rosie in obraji.
  Am privit Quills, filmul care ar fi o interpretare din viata Marchizului de Sade, una foarte romanticizata, desigur.
  >:d< cu placere!
  PS: frumoasa poza cu craniul, buna asociere si cu cartea.

  RăspundețiȘtergere
 2. Ma bucur ca-ti place poza :)) dar data viitoare te rog sa o faci tu, te pricepi mai bine ^^
  Pai, da...daca Sade a scris chestii pervy, normal ca asta citeau toti pe furis :))
  Pacat ca filmul aproape ca niciodata nu confirma realitatea, mereu tre' sa fie siropoasa...bleah.
  Citeste-o linistita, cu siguranta o vei termina mai repede ca mine :D sper sa-ti placa si tie, mie mi-a placut ^^ mersi inca o data pt. carte! Ti pup ti pup :-*:-*:-*>:D<

  RăspundețiȘtergere
 3. Buna ziua,

  V-ar interesa un link exchange cu
  http://cool-finder.blogspot.com ?

  Imi puteti raspunde lasand un comentariu pe blog.

  RăspundețiȘtergere