100% Romanesc - 100% Cotnari

By Kinga Dinnyes - noiembrie 05, 2017



Editia din luna Octombrie al evenimentului Branzeturi cum se…cuVin a avut loc la restaurantul Excelsior din Craiova. Aceasta editie, la fel ca si celelalte, a fost organizata de cei de la DictionarCulinar.ro si de Asociatia Bloggerilor Olteni.

Crama lunii Octombrie a fost Casa de Vinuri Cotnari. Va suna cunoscut? Daca da, este deoarece avand o istorie de peste 2000 de ani si vreo 1750 de hectare, este printre cele mai renumite podgorii din Europa, facand parte din regiunea viticola a Podisului Moldovei.
Cei de la Cotnari au venit bine pregatiti la degustare, si ne-au oferit 5 dintre cele mai cunoscute sortimente de vinuri din Romania: Francusa de Contari, Grasa de Cotnari, Tamaioasa Romaneasca, Busuioaca de Bohotin si Feteasca Neagra.

Desigur, n-ar fi o degustare completa fara delicioasele branzeturi de la Delaco. Am avut parte de surprize si de la ei, prin degustarea noului lor sortiment de branzeturi: Delaco D’Exceptie.
Pentru ca a fost o zi deosebit de lunga si imi doresc sa o inchei pe note pozitive, voi scrie doar despre doua dintre vinuri, respectiv doua dintre branzeturi:

Primul vin a fost o premiera pentru multi dintre noi, un spumant (brut, alb natur) demn de o imparateasa, o Francusa de Cotnari numita Colocviu laViena. Inteleg de ce au numit-o astfel: culoarea sa aurie si aroma blanda, care imi aduce vag aminte de un Sauvignon Blanc, o face perfecta de savurat la o cina romantica, la evenimente de in alta clasa si ar chiar piesa de rezistenta la o masa regala la Palatul Schönbrunn. 


Partenerul ei de nadejde la aceasta degustare a fost bine-cunoscutul Camambert de la Ile France. Recunosc, am simtit lipsa a ceva sarat si crocrant care sa echilibreze aroma pamantie de ciuperci a branzei, si textura ei cremoasa.
Impreuna a fost o combinatie putin spus neobisnuita. Ceva ceva parca nu s-a potrivit tocmai cum trebuia. Un Brie de la Ile de France mergea mult mai bine.


Sa trecem la vinul castigator (pentru mine, personal), din gama DomeniiCotnari - Feteasca Neagra. V-am mai scris intr-un alt articol in care am mai scris despre o feteasca neagra demna de un gourmand, ca am o slabiciune pentru vinurile rosii. 


Feteasca Neagra din gama Domenii Cotnari a fost o adevarata experienta pentru simturi. Am recunoscut imediat aromele predominante de prune si fructe negre, arome care iti distrag atentia in placut de la faptul ca bei un vin sec. Feteasca Neagra de Cotnari are insa un buchet de arome mult mai complexa, in care se regasesc note de ciocolata, frunza de tutun, piper verde, ienibahar si scortisoara. Pe scurt, este un vin perfect de savurat toamna, mai ales daca vi se face dor de prunele bine coapte, carora usor-usor, le trece sezonul. Este un vin cu personalitate, savurati-l ca atare. O recomand alaturi de preparate din carne rosie, atat servita in pahar, cat si ca ingredient in preparatul cu pricina.


Partenerul acestui vin tomnatic a fost branza Gouda din gama Delaco D’Exceptie. O noutate la degustarile noastre, si sper sa nu fie pentru ultima data cand o vom putea savura. Este o branza foarte populara in intreaga lume, originara din Olanda. Gustul ei usor dulceag si extura fina se datoreaza unui proces numit “spalarea casului”. A mers foarte bine impreuna cu nuci. Va dati seama ca arome de nuci impreuna cu o branza catifelata au mers de minune cu un al carui profil practic striga TOAMNA cu litere mari. Acestea au fost cele mai bune combinatii de la aceasta degustare, dupa umila mea parere.
Le multumesc celor de la CasaDeVinuriCotnari pentru onoarea de a degusta vinurile noastre autohtone, celor de la Delaco pentru branzeturile mereu exceptionale, si nu in ultimul rand, celor de la Restaurantul Excelsior pentru locatie si mancarea foarte buna! 

  • Share:

You Might Also Like

0 comentarii